Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért “gyógyítjuk” levessel a betegeket?
  2013-06-30 16:33:18, vasárnap
 
   
 



Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a leves. Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepő eredményre jutott: azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerűségét.

Az elmúlt évszázadok hatalmas változásokat hoztak a táplálkozás- és az orvostudományban, a lábadozó betegeknél alkalmazott diéta azonban rendkívüli állandóságot mutat -állapította meg Ken Albala, a kaliforniai University of the Pacific ételtörténésze, akinek ereményeiről a BBC hírportálja közölt cikket.

A tyúkhúslevest már a 12. században ajánlották az orvosok a megfázás gyógyítására. A betegek számára a népi bölcsesség is tápláló, erősítő és könnyen emészthető ételt, főleg leveseket és kásákat ajánlott. Azóta modern tudományos kutatások is igazolták, hogy a tyúkhúslevesnek nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása is lehet. Az egészséges levesek haszna pedig nyilvánvaló: könnyen emészthető formában kínálnak az ember számára szükséges tápanyagokat.

Ken Albala legfrissebb kutatásai szerint azonban a levesek választása főleg ösztönös, és tudományosan igazolt hasznuk helyett leginkább a bébiételekhez való hasonlóságuk adja vonzerejüket. Mindkét "célcsoportnál" ugyanazok a követelmények: az ételnek táplálónak és könnyen emészthetőnek kell lennie.

Az emberek ételhez fűződő lélektani kapcsolata a gyermekkorba nyúlik vissza, tudat alatt fejlődik, ahogy felnövekednek. "Így amikor vigaszt keresünk, azokhoz az ételekhez fordulunk, amelyeket édesanyáink főztek nekünk, amelyeket az otthonnal kapcsolunk össze" - magyarázza az étel pszichológiájával foglalkozó Christy Fergusson.

Ken Albala kutatásai szerint ráadásul a levesek receptjei nem sokat változtak az évszázadok során: a hozzávalók és az elkészítési módok is generációról generációra "öröklődnek".

Diana Henry szakács és gasztronómiai szakíró ezt kifejezetten a levesek “gyógyír" státusával magyarázza. Úgy véli, hogy a hagyományos elkészítés megőrzésének részben érzelmi okai vannak, hiszen sokszor olyannak főzik, aki nehéz időszakon megy keresztül.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: orvostudományban, tyúkhúslevesnek, hasonlóságának, ételtörténésze, célcsoportnál, bébiételekhez, követelmények, gasztronómiai, tyúkhúslevest, emészthetőnek, népszerűségét, felnövekednek, kifejezetten, gyermekkorba, állandóságot, gyógyítására, generációról, tudományosan, táplálkozási, hasonlóságuk, tápanyagokat, megőrzésének, vonzerejüket, változásokat, ereményeiről, lankadatlan, állapította, hírportálja, legfrissebb, kaliforniai, alkalmazott, táplálkozás, édesanyáink, generációra, elkészítési, hagyományos, gyógyászati újdonságok, lábadozó betegek, elmúlt évszázadok, egyik kedvelt, okokat vizsgálva, amerikai tudós, bébiételekhez való, lábadozó betegeknél, kaliforniai University, megfázás gyógyítására, betegek számára, népi bölcsesség, tyúkhúslevesnek nyugtató, egészséges levesek, ember számára, levesek választása, Christy Fergusson, Diana Henry,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Minden szülő a lényével nevel.  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Ahogy emelkedik a rezgés...  Nehezen engedem  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Volt egy...  Amit átélünk,  Minden szülő a lényével nevel.  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Föld napja április 22  Rögtön puha Mézes Krémes  A fenyő nem szép fa, (...)  próbáljuk ki az őszinteséget  György napra  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Pillangó  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Egyszerűen  Emlék  A föld szépségéért  A Föld napja  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  A végzet az  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Pillangó  Gaál Viktor gondolata  Vannak arcok  Esti kép  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Környezetvédelem  802 esztendeje, 1222. április ...  A boldogság ült a világvégén  A föld szépségéért  Rögtön puha Mézes Krémes  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Egyszerűen  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke... 
Bejegyzés Címkék
gyógyászati újdonságok, lábadozó betegek, elmúlt évszázadok, egyik kedvelt, okokat vizsgálva, amerikai tudós, bébiételekhez való, lábadozó betegeknél, kaliforniai University, megfázás gyógyítására, betegek számára, népi bölcsesség, tyúkhúslevesnek nyugtató, egészséges levesek, ember számára, levesek választása, ételnek táplálónak, emberek ételhez, gyermekkorba nyúlik, ételekhez fordulunk, otthonnal kapcsolunk, étel pszichológiájával, levesek receptjei, évszázadok során, elkészítési módok, levesek &#8220, hagyományos elkészítés, orvostudományban, tyúkhúslevesnek, hasonlóságának, ételtörténésze, célcsoportnál, bébiételekhez, követelmények, gasztronómiai, tyúkhúslevest, emészthetőnek, népszerűségét, felnövekednek, kifejezetten, gyermekkorba, állandóságot, gyógyítására, generációról, tudományosan, táplálkozási, hasonlóságuk, tápanyagokat, megőrzésének, vonzerejüket, változásokat, ereményeiről, lankadatlan, állapította, hírportálja, legfrissebb, kaliforniai, alkalmazott, táplálkozás, édesanyáink, generációra, elkészítési, hagyományos, nyilvánvaló, gyógyászati, rendkívüli, kapcsolata, évszázadok, öröklődnek, bölcsesség, betegeknél, választása, university, státusával, elkészítés, egészséges, ajánlották, emészthető, hozzávalók, újdonságok, magyarázza, táplálónak, tudományos, foglalkozó, kapcsolunk, köszönheti, eredményre, táplálása, vizsgálva, ételekhez, szükséges, otthonnal, ugyanazok, leginkább, kutatásai, keresztül, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6441
  • e Hét: 31332
  • e Hónap: 62818
  • e Év: 267519
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.